Fordeler med ullgarn til strikking av klesplagg til barn

Flere og flere liker tanken på at barna skal ha mulighet til å bruke ullplagg i motsetning til de mange klærne som er laget av plastfibre.

Fordelene klær av ull har er mange. Fordeler som handler både om komfort, varme og ventilasjon samt sunnhet og helse.

La oss derfor se litt på fordelene med å bruke ullgarn i strikkeplagg for barn.

Ullgarn barn

De fleste klær voksne kjøper til seg selv og til barna, er klær som er produsert i lavkostnadsland. For å få prisen godt ned, bruker klesfabrikantene oftest syntetiske stoff. Ullgarn er sjelden brukt, det samme gjelder også rent bomull.

Så de fleste klær vi kjøper nå til dags mest syntetisk.

Det kan være mange fordeler med mange av de syntetiske stoffene. Som for eksempel dette med grad av slitesterkhet, maskinvaskbarhet, eller rett og slett at det er billigere. Men dersom du er strikkeglad og har barn, skal du tenke litt på hvor lekkert klær av ull kan være. Og da spesielt for den yngre garde.

Fordelene med ullgarn

Det er mange fordeler med klær av ull. Og selvsagt vet vi som bor i Norge at ullklær varmer mer enn andre stoffer. Men dette mer varme-effekten handler også om at ull inneholder små lommer av luft, som isolerer godt.

Og det fine med klær av ull for barn er at selv om plagget er vått eller fuktig, varmer det godt.

Tenk på hvor viktig dette er for barn som gjerne er ute og leker, et stykke unna huset, når det kommer regnet kommer? klær av ull tåler å bli vått.

Så dette med at ullgarn er varme er sant, men det handler altså mer om de gode egenskapene ved ullgarnet. At ullgarnet, og det ferdige strikkeplagget, puster. Dette sikrer også at plagget definitivt kan brukes gjennom hele året, ikke bare om høsten og vinteren.

Ull er helårsgarn

Dersom du tenker at ullklær kun skal brukes om vinteren, tar du feil. Og dette er jo også en god grunn til at ullgarn for plagg til barn er ypperlig.

Og har du barn som er svært aktive med trening, skal du vite at ull er supert å bruke i situasjoner der du gjerne svetter mye. Som under en skitur i lysløypen, eller bare en vanlig løpetur. Ullplagg kan nemlig suge opp en tredel av sin egenvekt uten at det virker vått.

Og det er jo heller ikke tilfeldig at ullsokker for barn er så sunt. Nettopp dette med at ull suger til seg fuktighet sikrer at barna ikke blir kald på føttene umiddelbart. Og, siden vi tross alt snakker om føtter, så skal det også mye mer til for at strikkesokker strikket av ull skal begynne å lukte.

Rensende for huden?

Dette fordi ull har rensende egenskaper. Det renser seg selvundefined. Forhindrer vond lukt.

Om du har spedbarn, eller skal strikke for spedbarn bør du absolutt vurdere å bruke ullgarn. La barnet ligge på en flott ullfelle. Dette er noe ekspertene anbefaler, ikke minst en rekke jordmødre.

Mange av disse gode egenskapene til ullgarn har med et fettlag som ligger utenpå ullfibrene. Det er dette fettlaget som kalles lanolin, og det beskytter kjernen. Men det er også dette stoffet som sørger for mange av de helsebringende aspektene ved ullgarn til barn, som for eksempel at det faktisk bryter ned bakterier.

Tips: Om du strikker et flott ullf til et barn, tenk også på å lage et pledd til å ha over barnet.

ull som ikke klør

Finnes det ullgarn som ikke klør til barn? Svaret er: Ja. Det du skal se etter er garntypen merinoull.

Du vet vel at ull i Norge stort sett kommer fra sau. Men det finnes mange typer sau, og i andre verdensdeler lager en jo også kvalitetsgarn av ull fra andre dyr som lama og alpakka.

Merinoull er ull fra en sauerase som opprinnelig kom fra Australia og New Zealand. Og det har en rekke fordeler. Det er kjrent for deilig og mykt, og er et ullgarn som ikke klør. Til barn er dette helt ideelt, kanskje spesielt dersom kløe og eksem er et problem fra før.

Ullgarn til barn med eksem

Flere og flere norske barn sliter med hudproblemer som eksem. Atopisk eksem kan være en nøtteknekker for barnelegene, og det er ikke alltid de klarer å gjøre noe med det.

Merinoull er imidlertid noe av det beste.

Strikkeklær strikket med merinoull klør altså ikke, og det er kanskje noe med at plagget da ikke «trigger» noe som andre plagg kanskje ikke evner i like stor grad?

Om du vil hjelpe barnet ditt som har eksem skalbør du derfor kjøpe flotte og gode plagg i myk merino ull.

Strikkemerket Drops design/Garnstudio har en rekke gode merinoullgarn som du trygt kan bruke.

Det herlige med ull er også det finnes så mange typer. Husk at ullgarn kan spinnes på flere måter, noe som er avhengig av garnmkeret og fabrikanten. Du har ullgarn som er sammensatt av flere, tynnere tråder. Og du har tykkere varianter.

Det er også, som nevnt, ull fra mange forskjellige dyr:

Alpakka

Merino sau

Vanlig, norsk sau

Husk også at det også finnes mange typer blandingsgarn. Også når det gjelder ull. Dette er i mange tilfeller praktisk med tanke på vask, sterkhetsgrad, osv. Men om du ønsker rene ullgarn har de fleste nettbutikker for garn mange typer å velge i.

Kjøpe ullgarn til barn

Dersom du planlegger å strikke et strikkeplagg til barn strikket med ullgarn, skal du sette deg litt inn i de forskjellige garnmerkene og garnene som finnes. Les deg litt opp, finne en strikke oppskrift som passer, handle inn garnet på nettet, og sett i gang med prosjektet.

Jeg regner med at du nå forstår hvorfor ull er ypperlig for barn, og med alle de gode aspektene ullgarn har burde flere bruke slikt garn!